Amsterdam

A.S.C./A.V.S.V.

Het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) is met meer dan 2.700 actieve leden de grootste studentenvereniging van Amsterdam en tevens de grootste van Nederland. Opgericht in 1851, is het A.S.C./A.V.S.V. de oudste studentenvereniging van Amsterdam. Het A.S.C./ A.V.S.V. is ontstaan uit verschillende dispuutgezelschappen, voornamelijk vakdisputen die zich toelegden op letterkunde, rechten, theologie en andere wetenschappen die aan het Athenaeum Illustre gedoceerd werden.

 

Vanaf de jaren negentig van de negentiende eeuw kwam de nadruk meer te liggen op het gezelschapsaspect. Het A.S.C./A.V.S.V. telt 38 disputen met elk een uniek karakter en een eigen bestuur. Deze 38 disputen zijn onderverdeeld in 19 vrouwendisputen en 19 herendisputen. Het oudste nog actieve dispuut stamt uit 1879, het jongste is opgericht in 1999.

1851

Oprichting

2700

Aantal leden

38

Disputen

L.A.N.X.

L.A.N.X. is een traditionele studentenvereniging uit Amsterdam, opgericht in 1880. Haar leden zijn verdeeld onder mannen- en vrouwendisputen, die allemaal hun eigen activiteiten hebben. De disputen borrelen elke maandag of dinsdag op de sociëteit. Met de gehele Vereniging zijn er activiteiten als een gala, Hoogtij of wintersport.  

1880

Oprichting

1180

Aantal leden

26

Disputen

Unitas S.A.

Unitas Studiosorum Amstelodamensium (U.S.A.) is opgericht in 1911 als een studentengezelligheidsvereniging met de basisprincipes gelijkwaardigheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid. De vereniging is een ontmoetingsplaats voor studenten uit allerlei studies en milieus die niet alleen wilden feesten, maar zich ook wilden ontplooien. Nog steeds vormen deze principes in combinatie met tradities opgebouwd in de afgelopen 113 jaar, het hedendaagse karakter van Unitas.Unitas is een middelgrote vereniging en telt momenteel ruim 500 leden. Hiermee is zij de op twee na grootste vereniging van Amsterdam. De vereniging telt op dit moment elf colleges, bestaande uit twee heren-, drie dames- en zes gemengde colleges. Daarnaast zijn er ook jaarclubs actief.

 

1911

Oprichting

500

Aantal leden

11

Colleges

SSRA

Je studententijd is de mooiste tijd uit je leven. Haal het maximale eruit en word lid bij studentenvereniging SSRA!

Het is meer dan alleen studeren. Je legt het fundament voor je latere leven door de vrienden die je maakt, de contacten die je legt en de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt. Studentenvereniging SSRA is opgericht in 1889 en is één van de vijf grootste studentenverenigingen van Amsterdam. Onze Sociëteit ‘Pylades’ is gevestigd in een uniek monumentaal grachtenpand op een fantastische locatie in hartje centrum op steenworp afstand van Leidseplein en dit is de thuisbasis voor ruim 350 leden die SSRA. Hierdoor zijn we groot genoeg om je nooit te vervelen, maar klein genoeg om niet opgeslokt te worden in de massa.

SSRA heeft een dispuutscultuur met 12 diverse disputen. De disputen zijn zowel gemengd als ongemengd. Bij ons is er altijd iets te doen: je kan plaatsnemen in verschillende commissies, achter de bar staan, koken voor de leden of je kunsten als DJ vertonen. Op maandag en dinsdag wordt hier een driegangen maaltijd bereid door ons Mensa Bestuur voor €4,50 en op donderdag tapt het Sociëteitsbestuur bier voor de hele vereniging. SSRA is de ideale plek om je studententijd door te brengen, dus… ga je studeren of word je student? Word lid bij SSRA!

1889

Oprichting

350

Aantal leden

12

Disputen

S.V.A.A. NoNoMes

NoNoMes is een semi-corporale gezelligheidsvereniging opgericht op 25 maart 1988. De vereniging bestaat uit vier herendisputen, vijf damesdisputen en een aantal jaarclubs. Met zo’n 300 actieve leden behoren wij tot één van de grote vijf Amsterdamse gezelligheidsverenigingen!   

Jaarlijks organiseert NoNoMes de leukste activiteiten! Denk aan de wekelijkse borrel op dinsdag, gala’s op de meest luxe locaties en onze jaarlijkse feestweek de Warmoesweek. Een lidmaatschap bij NoNoMes is een uitgelezen kans om jezelf te ontwikkelen, mensen te ontmoeten, meer uit je studententijd te halen en vooral de mooiste herinneringen met je vrienden te maken!  

1988

Oprichting

300

Aantal leden

9

Disputen