Plaatselijke Kamers van Verenigingen (PKvV)

Bij de Landelijke Kamer van Verenigingen zijn maar liefst 12 Plaatselijke Kamers van Verenigingen (PKvV) aangesloten. Door op het wapen van de PKvV te klikken, word je doorgestuurd naar hun website.

Amsterdamse Kamer van Verenigingen (AKvV)

De Amsterdamse Kamer van Verenigingen is een van de vele plaatselijke kamers in Nederland. Als overkoepelend orgaan van Amsterdamse studentenverenigingen behartigen wij de belangen van de 25 aangesloten verenigingen. Met indirect een achterban van circa 15.000 studenten biedt de stad een breed scala aan verenigingen: van traditioneel naar vrijblijvend, van borrelen tot sporten, van debatteren tot Bijbelstudies. De AKvV is opgericht in 1981 en jaarlijks wordt er een bestuur gevormd van mensen die aangesloten zijn bij een van de 25 verenigingen.

Wat een plaatselijke kamer nu precies doet, blijft een van de meest gestelde vragen die wij altijd krijgen. Het gaat voornamelijk om overleggen met de aangesloten verenigingen, vergaderen met relevante partijen (Gemeente Amsterdam, onderwijsinstellingen, organisaties, medezeggenschapsraden etc.) en organiseren van evenementen onder een bepaald thema. Zo zijn wij op de hoogte wat er in Amsterdam speelt en weten we hoe we hierop in moeten spelen. Voorbeelden zijn het leveren van een vertrouwenspersonen-training, organiseren van een studentendebat en het verbinden van externe partijen aan verenigingen.

1981

Oprichting

5

Aantal LKvV lidverenigingen

5052

Achterban

VerenigingsRaad Delft (VeRa)

Wij zijn het 61ste dagelijks bestuur van de VeRa Delft. We vertegenwoordigen 18 studentenverenigingen in Delft en organiseren wekelijks een vergadering met deze verenigingen. Samen zetten wij mooie initiatieven neer waar alle Delftse studenten profijt van hebben. Daarnaast onderhouden wij goed contact met de gemeente en de TU Delft.

1957

Oprichting

5

Aantal LKvV lidverenigingen

6000

Achterban

P.K.v.V. Compositum ‘Communis Opinio'

Wij zijn de P.K.v.V. Compositum ‘Communis Opinio’ uit Eindhoven!

In Eindhoven is een van de drie technische universiteiten van Nederland gevestigd, de TU/e. Met daarnaast Fontys Hogescholen en Design Academy is Eindhoven dan ook echt een studentenstad. Als E.K.v.V. vertegenwoordigen wij de 3 grote studentenverenigingen die Eindhoven rijk is: het Eindhovens Studenten Corps, a.s.v. SSRE en e.s.v. Demos. Met de verhuizing van het E.S.C, SSRE en Demos naar historische panden in de binnenstad zal Eindhoven zich de komende jaren nog meer als studentenstad gaan profileren.

Als Compositum houden wij ons bezig met de belangen van onze drie verenigingen te behartigen, maar daarnaast ook met het grotere doel om Eindhoven als studenten meer op de Nederlandse kaart te zetten. Om dit te kunnen bereiken organiseren wij namens Compositum elk jaar de Na Examen Dagen en de Compositum Burendag. Bij de NED komen er in begin juni tussen de 120-160 aankomende studenten vier dagen meelopen in het studentenleven van Eindhoven. Ze krijgen een groepje met twee “ouders” waarmee ze de hele week langs alle georganiseerde activiteiten gaan en elke avond afsluiten met een feest bij een van de drie verenigingen. Ook slapen ze op verenigingshuizen om de full experience compleet te maken. Maar, om het beeld van studentenverenigingen binnen Eindhoven te verbeteren pakken we dit lokaal aan om te beginnen bij onze eigen buren. In samenwerking met StEHVen bieden we studentenhuizen de mogelijkheid om een gratis BBQ-avond te hosten voor hun buren. Door elkaar eens echt te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan kan de band tussen studenten en hun buurt snel verbeterd worden, om voor beide partijen de positieve kanten te belichten! Met deze initiatieven willen we de studenten een mooie plek geven binnen de stad Eindhoven. Door in gesprek te gaan met instanties als de TU/e, Fontys of de gemeente kunnen we stapje voor stapje dichterbij komen.

Ons doel is om Eindhoven als studentenstad meer op de kaart te zetten, want we zijn immers ‘de gekste’!

3

Aantal LKvV lidverenigingen

1300

Achterban

P.K.v.V. 'Fact'

De Plaatselijke Kamer van Verenigingen Fact is opgericht in het jaar 1993 en is het formele samenwerkings- en overkoepelend orgaan van de vier grootste studentenverenigingen in Enschede: AEGEE-Enschede, A.S.V. Taste, C.S.V. Alpha, en DSCC/DJCR ‘Audentis et Virtutis’, die samen goed zijn voor ongeveer 1500 studenten.

De drie pijlers zijn: Belangenbehartiging, Coördinatie en Promotie. Zo vertegenwoordigen wij de studentenverenigingen richting onder andere de onderwijsinstellingen, gemeente Enschede en de Landelijke Kamer van Verenigingen. Daarnaast coördineren wij de gezamenlijke activiteiten van de verenigingen. Dit kan van alles zijn, van de verdeling van activisme beurzen tot aan de Kick-In!

Als P.K.v.V. Fact willen we ook laten zien dat het gewoon ontzettend leuk en waardevol is om lid te zijn van een studentenvereniging. Daarom organiseren wij de Enschedays, om scholieren kennis te laten maken met het studentenleven.

2

Aantal LKvV lidverenigingen

1500

Achterban

Contractus Groningen

De Groningse Kamer van Verenigingen ‘Contractus’ is opgericht in 1966 en is het overkoepelend orgaan van 8 studentenverenigingen in Groningen. Aangesloten zijn: R.K.S.V. Albertus Magnus, F.F.J. Bernlef, Cleopatra A.S.G., A.S.V. Dizkartes, GSV Groningen, Navigators Studentenvereniging Groningen, Unitas S.G. en G.S.C. Vindicat Atque Polit. Deze verenigingen samen zijn goed voor zo’n 6500 leden die studeren in Groningen.

Het Dagelijks Bestuur, bestaande uit 4 leden, vertegenwoordigt de belangen van 6500 studenten en studentenverenigingen bij de gemeente, onderwijsinstellingen en andere organisaties. Het bevordert samenwerking tussen verenigingen en draagt bij aan positieve beeldvorming van studentenverenigingen. Daarnaast is van alle aangesloten verenigingen een bestuurslid vertegenwoordigd in het Algemeen Bestuur, welke wekelijks samenkomt met het Dagelijks Bestuur. Onderwerpen van gesprek vormen gemeentelijke en landelijke zaken van studentenbelang, zoals bestuursbeurzen, introductietijden van de verenigingen en het beleid van onderwijsinstellingen. Verder hebben we ook een aantal evenementen georganiseerd, zoals politieke verkiezingsdebatten, en hebben we een Schurftcampagne opgezet. Ook valt de Benefiet Actie Zeven Erkende Studentenverenigingen (BAZES) onder de verantwoordelijkheid van Contractus. Deze stichting organiseert elk jaar activiteiten waarmee geld wordt opgehaald voor een goed doel.

 

1966

Oprichting

5

Aantal LKvV lidverenigingen

6500

Achterban

Maastrichtse Kamer van Verenigingen (MKvV)

De MKvV is een samenwerkingsverband tussen de drie grootste studentenverenigingen in de zuidelijkste studentenstad van Nederland: Maastricht! Studentenvereniging Circumflex, Studentenvereniging KoKo en Maastrichtse Studenten Vereniging Tragos hebben ieder hun eigen tradities, gebruiken en gewoontes. Ondanks hun eigen kenmerken, werken de drie studenverenigingen het gehele jaar door nauw samen om verschillende activiteiten voor al hun leden te organiseren zoals een carnavalsgala in samenwerking met een carnavalsvereniging en een MVV wedstrijd met borrel in de business lounge.

3

Aantal LKvV lidverenigingen

1000

Achterban

Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen (B.O.S.)

De afkorting B.O.S. staat voor “Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen” en is in 1991 opgericht door de vijf grootste (en uiteraard mooiste) gezelligheidsverenigingen die Nijmegen rijk is, te weten: NSV Carolus Magnus, NSRV Phocas, NSZV de Loefbijter, NSV Ovum Novum en ASV Karpe Noktem. Het B.O.S. behartigt de belangen van deze vijf Verenigingen ten aanzien van de Universiteit, de Gemeente en de HAN. Het is een overkoepelend overleg en zorgt mede voor een goed contact met andere koepels en studentenverenigingen in Nederland.

1991

Oprichting

2

Aantal LKvV lidverenigingen

Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV Leiden)

De Plaatselijke Kamer van Verenigingen, als oudste Kamer van Nederland, is opgericht in 1966. We behartigen de belangen van 24 Leidse studentenverenigingen in contact met de Gemeente, Universiteit en Hogeschool. Met behulp van de Gemeente, Leiden&Partners en de zeven grootste verenigingen (Minerva, Augustinus, SSR, Catena, Quintus, Njord en Asopos de Vliet) organiseert de PKvV jaarlijks meerdere grote evenementen om student en stad te verbinden. Zo is er in 2017, 2021 en 2023 een groot verkiezingsdebat georganiseerd. En bij Langste Leidse Tafel worden studenten en bewoners van de stad samengebracht bij een diner, een prachtig voorbeeld van de warme banden die Leidse verenigingen met de stad hebben.

 

1966

Oprichting

5

Aantal LKvV lidverenigingen

8208

Achterban

Federatie Utrechtse Gezelligheidsverenigingen (F.U.G.)

De Federatie Utrechtse Gezelligheidsverenigingen (F.U.G.) is de Plaatselijke Kamer van Verenigingen in de mooiste stad van Nederland, namelijk Utrecht! De F.U.G., opgericht in 1970, fungeert als overkoepelend orgaan voor de 7 grootste Utrechtse studentengezelligheidsverenigingen. Deze verenigingen zijn: het U.S.C., de U.V.S.V./N.V.V.S.U., C.S. Veritas, Unitas S.R., S.S.R.-N.U., Biton en UMTC! Wij promoten, verbinden en behartigen de belangen van deze studentenverenigingen.
Hiernaast ontfermen wij ons over onderwerpen als studentenwelzijn, bestuursbeurzen en duurzaamheid en houden wij contact met de Universiteit, de Hogeschool en de gemeente.
Utrecht, als centrum van Nederland, kent studenten uit heel het land en is hierdoor ook een échte studentenstad. De diversiteit binnen de studenten is groot en met de zeven gezelligheidsverenigingen is er voor meer dan 5500 studenten een tweede thuis! Van ongemengd tot gemengd, van kleinschalig tot groot: in Utrecht is er voor ieder wat wils!

1970

Oprichting

7

Aantal LKvV lidverenigingen

5500

Achterban

Wageningse Kamer van Verenigingen (W.K.v.V.)

De Wageningse Kamer van Verenigingen (W.K.v.V.) is het overkoepelende orgaan van 10 Wageningse studentenverenigingen. De W.K.v.V. vertegenwoordigt hiermee indirect 4000 studenten. De W.K.v.V. staat voornamelijk in direct contact met de verenigingsbestuurders van de lidverenigingen, de Wageningse gemeente en de WUR.

De W.K.v.V. is op 19 oktober 2020 opgericht en is dus nog relatief nieuw. Echter heeft elke universitaire studentenstad een dergelijke plaatselijke kamer en door de oprichting van de W.K.v.V. heeft Wageningen dit ook. Het overkoepelde orgaan is ontstaan vanuit een al eerder bestaand orgaan; ‘Contractus Wageningen’. Contractus bestond uit 4 grote studentenverenigingen: W.S.V. Ceres, K.S.V. St. Franciscus Xaverius, SSR-W en J.V. Unitas. Om ook de andere Nederlandse studentenverenigingen in Wageningen te betrekken is de Wageningse Kamer van Verenigingen opgericht.

 

2020

Oprichting

3

Aantal LKvV lidverenigingen

2693

Achterban