Leiden

L.S.V. Minerva

Met haar meer dan 205 jaar is Sociëteit ´Minerva´ de oudste ontmoetingsplaats van studenten in Nederland. Gesterkt door haar lange geschiedenis is L.S.V. ´Minerva´ nog altijd de meest innovatieve, veelzijdige en ambitieuze studentenvereniging van Leiden. Met meer dan 25 verschillende subverenigingen, ruim 150 ledenhuizen en vele subcommissies biedt Minerva het meest volledige aanbod aan om je naast je studie te ontplooien. Door studie als hoogste prioriteit te zien en onze Leden daar in te ondersteunen wordt een actief verenigingsleven gecombineerd met goede studieresultaten. Met de vele vriendschappen die je hier sluit, de eindeloze ruimte tot persoonlijke ontwikkeling en de hoge ambitie maakt dat je als Lid van Minerva het maximale uit je studententijd haalt! 

 

1894

Oprichting

2700

Aantal leden

150

Ledenhuizen

A.L.S.V. Quintus

Al sinds 1979 blinkt Quintus door haar rijke dispuutscultuur uit in pluriformiteit en gezelligheid! Iedere dag zijn onze leden welkom in onze ruime Sociëteit. Zo kan je op maandag en donderdag borrelen met je dispuutsgenoten, op woensdag vergaderen met je commissiegenoten en de week op vrijdag afronden door te feesten met je huisgenoten.

1979

Oprichting

1700

Aantal leden

31

Disputen

L.V.V.S. Augustinus

Op 3 mei 1893 werd door P.J.M. Aalberse geschiedenis geschreven in Leiden: de Rooms-Katholieke Studentenvereniging werd opgericht en droeg de naam Sanctus Augustinus. De Heilige Aurelius Augustinus (354-430) was namelijk befaamd om zijn sociale vaardigheden, zijn filosofie en zijn geloof; een geschikte man om de naam uit te lenen aan een katholieke studentenvereniging.

De vereniging betrok in 1926 haar huidige sociëteit: het “Eigen Huis” aan het Rapenburg. Dit monumentale herenhuis staat aan de oudste en mooiste gracht van Leiden en in het pand vindt men meerdere borrelzalen, een bibliotheek en verscheidene werk- en vergaderruimtes. Tevens bezit de Sociëteit een ruime binnentuin, iets wat uniek is onder de Leidse verenigingen en een plek waar Augustijnen met name tijdens de zomermaanden gretig gebruik van maken. Bovendien heeft Augustinus het enige ‘a la carte’ studentenrestaurant van Nederland, waar zowel leden als niet-leden kunnen dineren.

In de jaren ’80 werd de definitieve koers bepaald: studentikoze aspecten zoals het gala, cordialen, verbanden, gezelschappen, de almanak en de KennisMakingsTijd. De vereniging groeide uit tot de grootste studentenvereniging van Leiden en heeft vandaag de dag de perfecte balans gevonden tussen studentikoziteit en zelfontplooiing. In 2017 heeft Augustinus het pand achter de vereniging, Papengracht 23, aangekocht voor de uitbreiding.

1893

Oprichting

2000

Aantal leden

13

Disputen

SSR-Leiden

Bij SSR-Leiden is weinig verplicht, waardoor je bij ons je studententijd helemaal kunt inrichten zoals je zelf wilt! Je kunt je aansluiten bij één (of meerdere) van de 22 disputen, één van de meer dan 40 commissies, vaak in de bar aanwezig zijn of dit allemaal tegelijk doen! Er zijn op dit moment 22 actieve disputen op SSR-Leiden waarvan het merendeel gemengde disputen zijn. De disputen zijn heel verschillend: van jasje-dasje tot wat alternatiever. Voor iedereen is er dus wel een plekje op onze open en diverse vereniging.

 

1905

Oprichting

920

Aantal leden

22

Disputen

V.S.L. Catena

Catena werd opgericht op 7 mei 1952. Wij behoren tot de vijf grootste studentenverenigingen van Leiden en maken deel uit van de MASCQ cluster. Wij onderscheiden ons van de andere grote studentenverenigingen door geen ontgroening te hebben tijdens onze kennismakingstijd. Onze leden kennen geen verplichtingen, enkel de jaarlijkse contributie. Catena is voor, en door vrijwilligers en kan niet zonder draaien. We hebben (20+) commissies waarop de vereniging draait en kennen geen disputen. Daarnaast accepteren we iedereen, met of zonder jasje/dasje. We organiseren wekelijks activiteiten zoals filmavonden, borrelavonden met thema, maandelijkse themafeesten en dixo’s en hebben elke maand wel verschillende en unieke activiteiten, van lasergamen in de sociëteit tot schilderen en zelf koekjes maken. 

1952

Oprichting

856

Aantal leden