Delft

DSC

Het DSC is de oudste studentenvereniging van Delft, opgericht op 22 maart 1848 voor studenten aan – de voorloper van – de Technische Universiteit. Oorspronkelijk was het lidmaatschap van de vereniging alleen open voor mannen. In 1976 werd een fusie aangegaan met de Delftsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (opgericht in 1904).

De besloten sociëteit van het corps staat bekend onder de naam Delftsche Studenten Societeit ‘Phoenix’ (spreek uit als ‘feunix’, bijgenaamd ‘de zaak’) en is opgericht op 1 maart 1847, ruim een jaar voor de oprichting van het Delftsch Studenten Corps. Het huidige pand aan de Phoenixstraat 30 in Delft werd in 1878 gebouwd, nadat de vorige sociëteit, Het Jeneverkerkje, volledig was afgebrand.

Zoals in alle universiteitssteden met de corpora gebeurde, ontstonden er vanaf het einde van de 19e eeuw afsplitsingen van het corps. In Delft waren dit de Delftsche Studenten Bond (1897) en de rooms-katholieke Studentenvereniging Sanctus Virgilius (1898). De D.S.V. Nieuwe Delft is geen afsplitsing maar mede op initiatief van het Delftsch Studenten Corps gesticht, in een leegstaand pand dat De Bolk genoemd werd.

 

1848

Oprichting

2300

Aantal leden

180

Verenigingshuizen

K.S.V. Sanctus Virgilius

​Met ruim 2000 leden is de K.S.V. Sanctus Virgilius de grootste studentenvereniging van Delft. Al sinds 1898 heeft Virgiel de hoofddoelstelling om haar leden op sportief, cultureel en sociaal gebied te ontplooien. Alle leden zijn iedere dag welkom om met elkaar te borrelen en daarnaast worden er ontzettend veel activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten zijn niet alleen ter ontspanning, maar vaak ook om er iets van op te steken. Alles wat er op of vanuit Virgiel gebeurt, wordt georganiseerd door de leden zelf. Zo zijn er tientallen commissies waarin leden onder andere hun organisatorische vaardigheden ontwikkelen en 7 onderverenigingen waar leden zich sportief, cultureel en muzikaal kunnen ontplooien. Voor iedereen is er dan ook volop de mogelijkheid om op welke manier dan ook het maximale uit de studententijd te halen.

 

 

 

 

1898

Oprichting

2000

Aantal leden

144

Verenigingshuizen

DSB

De Delftsche Studenten Bond, opgericht in 1897, is een van de oudste gezelligheidsverenigingen voor alle studenten in Delft. Met rond de vierhonderdvijftig enthousiaste leden wordt de vereniging gekenmerkt door haar hechte band.

Unieke structuur

Bij de Delftsche Studenten Bond is iedereen gelijkwaardig. Onafhankelijk van hoe oud je bent mag je evenveel en heb je evenveel te zeggen. Op de DSB bestaat er een unieke verticale structuur met groeperingen genaamd ‘Colleges’, dit zijn vriendengroepen van verschillende jaargangen die ieder jaar nieuwe leden opnemen. Dankzij deze structuur kunnen eerstejaars gelijk hun plekje vinden midden in de vereniging.

Gave activiteiten

De grootste feesten en de gekste activiteiten worden binnen en buiten de sociëteit neergezet: denk aan gala’s en open feesten, BBQs en diners, maar ook aan een zwembad of een strand in de borrelzaal of lasergamen. Hiernaast organiseren onze onderverenigingen ook veel diverse en gave activiteiten, zoals een zeilweekend, bier brouwdag of een sporttoernooi.

 

 

 

1897

Oprichting

450

Aantal leden

15

Colleges

D.S.V. Sint Jansbrug

“Wij zijn de Delftse Studenten Vereniging Sint Jansbrug. De vereniging is opgericht in 1947, los van een maatschappelijke of religieuze positie. Sint Jansbrug kenmerkt zich in haar frisse kijk op de wereld. Zo was de vereniging de eerste Delftse vereniging die vrouwen en HBO-studenten toeliet.

Ondertussen heeft de vereniging ruim 700 leden en behoort daarmee tot de top drie van grootste verenigingen in Delft. De vereniging staat bekend om gelijkwaardigheid en diversiteit: het individu is wat telt.”

1947

Oprichting

700

Aantal leden

14

Gildes

C.S.R. Delft

De Civitas Studiosorum Reformatorum is een bruisende, actieve, christelijke studentenvereniging in Delft, rijk aan tradities die zijn ontstaan in haar 62-jarig bestaan. Het is een breed gezelschap van zo’n 300 leden met een zeer gevarieerde (kerkelijke) achtergrond, maar met een duidelijke eenheid door het christelijk geloof. C.S.R. is de plek waar al tientallen jaren studenten goede vrienden van elkaar worden, op intellectueel en geestelijk gebied groeien en goede studentengrappen uithalen.

 

 

 

1961

Oprichting

300

Aantal leden

10

Verticalen