Rotterdam

R.S.C./R.V.S.V.

Met een leeftijd van meer dan 100 jaar, ruim 1700 leden en meer dan 100 Corpshuizen is RSC/RVSV de oudste, grootste en meest toonaangevende studentenvereniging van Rotterdam. Het RSC/RVSV bezit een rijke ongemengde en gemengde traditie. Met het bestaan van jaarclubs, disputen en gezelschappen ontstaan ‘vriendschappen voor het leven’ als vanzelfsprekend. Hoe hecht de banden tussen leden kunnen zijn blijkt wel uit het bestaan van meerdere ‘borrelkringen’ voor oud-leden over de gehele wereld. De borrelavonden door de week zijn belangrijke pijlers van ons bruisende verenigingsleven, maar op onze Sociëteit wordt niet alléén geborreld. Onze Sociëteit ‘Walhalla’ is het centrale punt voor vrijwel alle activiteiten van het RSC/RVSV. Onze leden zijn erg actief binnen de vereniging, met meer dan 400 leden die jaarlijks plaatsnemen in een van onze vele commissies. Ook buiten de Vereniging kan je je als Corpslid aansluiten bij elk van onze onderverenigingen, die actief zijn op het gebied van bijvoorbeeld hockey, roeien, rugby, voetbal, paardrijden, schieten, toneel en ook muziek met onder andere onze eigen Hermes House Band.

1913

Oprichting

1750

Aantal leden

20

Disputen

R.S.V. Sanctus Laurentius

Met ruim 1200 actieve leden en ruim 4000 reünisten is Laurentius de oudste gemengde studentenvereniging van Rotterdam, met een 50/50 man-vrouw verhouding. Laurentius heeft een rijke geschiedenis en kent daarom enorm veel mores en tradities, die vandaag de dag nog steeds in ere worden gehouden.

Laurentius is lid van het Aller Heiligen Convent (AHC), waarbij tien verenigingen uit Nederland zijn aangesloten. Middels het AHC worden verscheidene activiteiten georganiseerd om studenten uit verschillende steden bij elkaar te brengen.

De vereniging kent verschillende verbanden zoals jaarclubs, disputen en andere gezelschappen, waaruit vriendschappen voor het leven ontstaan. Daarnaast zijn er verschillende verbanden, welke actief zijn op het gebied van sport, muziek en cultuur. Zo zijn er verscheiden sportteams, de Laurentius-band (Band 010) en een musicalgroep.

Laurentius is ook nauw betrokken bij de maatschappij, zo organiseert zij activiteiten voor de minderbedeelden in Rotterdam in samenwerking met Stichting Voormekaar. Daarnaast organiseert Laurentius een festival op Bevrijdingsdag en heeft zij het Laurentiaanse Ondernemers Platform voor de ondernemende en ambitieuze studenten.

Naast een plek om vriendschappen voor het leven te creëren is Laurentius ook een plek tot ontplooiing van haar leden. Door zitting te nemen in verschillende commissies kan men ervaring op doen op organisatorisch, communicatief en sociaalvaardig gebied. Met ruim 100 jaar aan mores en tradities, een groot netwerk verspreid van leden en reünisten en mogelijkheden tot zelfontwikkeling is R.S.V. Sanctus Laurentius een thuisbasis voor een fantastische studententijd.

 

 

 

 

 

1914

Oprichting

1200

Aantal leden

15

Disputen

S.S.R.-Rotterdam

S.S.R.-Rotterdam is een hechte, middelgrote vereniging gevestigd in hartje Rotterdam. Opgericht in 1918 en met vele tradities die tot op deze dag nog te zien zijn. In 1969 breekt S.S.R.-Rotterdam de band met de Unie der S.S.R. en wordt het geloof niet meer actief betrokken bij de vereniging en is de naam het enige wat ons nog verbindt. KoinΩnia is de thuishaven van onze vereniging, middenin in de bruisende havenstad staat ons mooie monumentale grachtenpand. Bij S.S.R.-R. is het standaard dat je in het eerste jaar van je lidmaatschap bij een verticaal verband voegt genaamd disputen. Deze disputen komen en gaan, maar inmiddels bestaan er 10 disputen waarvan 4 ongemengd. Als je eenmaal volwaardig lid bent is het tijd om een jaarclub te vormen, dit zijn ongemengde groepen met enkel vrouwen of mannen uit je eigen jaarlichting. Daarnaast zijn er vele commissies die het bestuur ondersteunen om de vereniging draaiende te houden. Commissies organiseren diverse evenementen of activiteiten door leden die actief betrokken willen zijn en veel ervaring op doen. Zo hebben we verenigingscommissies zoals een Eurekaweekcommissie die de introductieweken organiseren en de Diescommissie die jaarlijks de verjaardag van de vereniging organiseren. Ook hebben we sociëteitscommissies zoals de Buickcommissie die de mores in de bar handhaven.

 

1918

Oprichting

751

Aantal leden

10

Disputen

R.S.G.

Het Rotterdamsch Studenten Gezelschap is een studentenvereniging die al sinds 1921 een begrip is in het Rotterdamsche studentenleven. Wat R.S.G. uniek maakt is dat zij staat voor gelijkwaardigheid, vrijheid en tradities. De gelijkwaardigheid houdt in dat alle leden dezelfde rechten hebben, er is geen verschil in aanzien tussen een eerstejaars of ouderejaars. Als eerstejaars kun je dus ook bij commissies en disputen. We hebben meer dan 30 commissies die ervoor zorgen dat de vereniging draaiende blijft en die vele activiteiten organiseren voor onze leden. Samen op wintersport, gala, volop genieten tijdens ons eigen festival; alles is mogelijk op R.S.G!

1921

Oprichting

485

Aantal leden

10

Disputen

NSR

Maak kennis met NSR, de grootste christelijke studentenvereniging van Rotterdam. Wij onderscheiden ons door een mooie combinatie te hebben van het verdiepen in het christelijke geloof en het borrelen op onze mooie sociëteit aan het Eendrachtsplein. We ontdekken samen hoe we als christenen in het hart van het Rotterdamse studentenleven kunnen staan. Daarnaast hebben we borrels, gala’s en leuke feesten. Neem vooral een kijkje op @navigatorsrotterdam voor nog meer informatie over onze mooie vereniging! 

1973

Oprichting

300

Aantal leden

14

Disputen