Studentenverenigingen halen meer dan 1 miljoen euro op voor het goede doel

LKvV | Gepubliceerd: 28 december 2023

Studentenverenigingen die verbonden zijn aan de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) halen in het jaar 2023 meer dan 1 miljoen euro op voor diverse goede doelen.  Linde van Mechelen, Praeses van de LKvV, onderstreept: “Het is een super mooi bedrag, dat de studentengemeenschap door eigen initiatieven heeft opgebracht.”

De studentenverenigingen hebben zich ingezet voor een breed scala aan goede doelen, waaronder het KWF Kankerbestrijding, Oma’s Soep, het Leger des Heils, Amnesty International en vele anderen. Als blijk van hun creatieve benadering zette de Wageningse Studentenvereniging K.S.V. Franciscus de toon door maar liefst 380 kilometer onafgebroken te skelteren voor het goede doel. Tinus Butter, bestuurslid van K.S.V. Franciscus zei: “Waar je als student maar weinig budget hebt, zijn dit soort ludieke acties de manier om toch je steentje bij te kunnen dragen aan goede doelen. Soms moet je buiten de gebaande paden treden om een verschil te maken.”

De studenten van L.S.V.  Minerva, USC, U.V.S.V./N.V.V.S.U. en R.S.C./R.V.S.V. kozen voor de auto boven de skelter en haalden met de rally’s “Rijden tegen Kanker” in de steden Leiden, Rotterdam en Utrecht samen meer dan €430.000 euro op. Naast de dj’s van Serious Request sloten ook verschillende studenten zich op de vereniging op. Zo ook de studenten van de studentenvereniging Carolus Magnus die 28 uur opgesloten zaten op de vereniging en daarmee maar liefst meer dan €11.000 euro ophaalden voor Stichting ALS. Volgens bestuurslid Jet Miedema was de actie een groot succes; “Maar liefst 28 uur hebben we radio gemaakt en konden leden opdrachten insturen voor geld. We zijn heel trots dat we met een redelijk studentikoze actie toch een mega bedrag op hebben kunnen halen.”

Maatschappelijke betrokkenheid in actie

Naast financiële bijdragen hebben de studentenverenigingen ook op inspirerende wijze hun maatschappelijke betrokkenheid getoond. Zo stuurden onder andere de leden van de Tilburgse studentenvereniging Plato hartverwarmende kaarten naar eenzame ouderen, werd er speelgoed ingezameld voor kinderen die het thuis minder breed hebben door studenten van L.V.V.S. Augustinus (Leiden) en doneerden studenten uit verschillende steden bloed bij Sanquin of werden stamceldonor bij Matchis. 

De LKvV juicht niet alleen de indrukwekkende financiële prestaties toe, maar ook de creativiteit en positiviteit die de studentenverenigingen hebben laten zien. Van Mechelen sluit het jaar af met een lach en een applaus: “Wij hebben een miljoen redenen om trots te zijn op deze prestaties. Samen lachen, liefhebben en impact maken, daar draait het écht om!” 

Lees ook

LKvV

Studenten pleiten voor meer gedeelde huisvesting

Missethoreca

Vierde convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek

ANP

Ondertekening van het Studentenpact