15 procent meer aanmeldingen bij studentenverenigingen

15 procent meer aanmeldingen bij studentenverenigingen

09 september 2021 19:06
RTL Nieuws

De grote studentenverenigingen in het land hebben dit jaar 15 procent meer aanmeldingen ontvangen dan vorig jaar. Bij de 48 verenigingen die zijn aangesloten bij de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) hebben zich tot nu toe 18.655 aspirant-leden gemeld. Op de meeste plekken zijn de inschrijvingen nu gesloten.

Verschillende verenigingen zaten in een mum van tijd aan hun limiet en moesten aanmelders teleurstellen. “We vinden dat heel erg zonde en frustrerend voor die mensen”, zegt LKvV-voorzitter Denise van de Sant. “Sommige studenten hebben uren in de rij gestaan, of zijn voor de derde keer uitgeloot.”

Van de Sant pleit voor uitbreiding van studentenverenigingen. Dat gaat volgens haar niet zonder steun van de universiteiten, hogescholen en bijvoorbeeld ook gemeenten.

Een jaar geleden werden de verenigingen ook al overspoeld met nieuwe aanmeldingen. Het werden er uiteindelijk 16.288,een toename van 60 procent ten opzichte van 2019. De LKvV constateerde dat de coronapandemie dé grote motor was achter de animo, die in decennia niet zo hoog was.

Lockdowns veroorzaakten veel eenzaamheid, ook onder studenten. Die gingen aan het begin van het vorige collegejaar massaal op zoek naar gezelligheid en manieren om hun medestudenten beter te leren kennen. Nu is dat niet anders, zegt Van de Sant. “Studenten hebben afgelopen jaar vooral veel thuis op hun kamer gezeten. Ze hebben grote behoefte aan meer sociaal contact buitenshuis. Studeren is ook mensen ontmoeten en jezelf ontwikkelen, dat kan juist bij studentenverenigingen.”

In het overzicht van de LKvV blijkt dat vijf aangesloten verenigingen in Amsterdam de meeste nieuwe aanmeldingen kregen (3189), op de voet gevolgd door die in Groningen (3161). Daarmee heeft de hoofdstad Leiden en Utrecht ingehaald ten opzichte van vorig jaar. Procentueel steeg het aantal aanmeldingen in Amsterdam met 82 procent.

Afname in Utrecht, Wageningen en Delft

Utrecht valt op, omdat het aantal nieuwe aanmeldingen daar juist afnam. Na een sterke toename in 2020 lag het aantal aanmeldingen daar nu een kwart lager. Van de Sant denkt dat dit vooral komt doordat verenigingen in de Domstad dit jaar direct stopten met inschrijvingen toen ze hun maximum hadden bereikt.

De sterkste toename noteerden de twee studentenverenigingen in Tilburg: die kregen opgeteld bijna duizend aanmeldingen (970), bijna tweeënhalf keer zoveel als in 2020. In Nijmegen bedroeg het groeicijfer 59 procent, in Groningen en Enschede 32 procent. Verenigingen in Leiden en Maastricht zagen nauwelijks groei. In Wageningen (min 13 procent) en Delft (min 7 procent) was net als in Utrecht een afname.

Lees ook

LKvV

Feestelijke dag bij 49 studentenverenigingen: Ondertekening nationale gedragscode

LKvV

Langstudeerboete funest voor het doen van een bestuursjaar

LKvV

Reactie LKvV op situatie Utrechtsch Studenten Corps

LKvV

Studentenorganisaties bieden petitie aan voor bouw studentenwoningen met fusies

LKvV

Kennismakingsgesprekken met Comité van Aanbeveling

LKvV

Studentenverenigingen halen meer dan 1 miljoen euro op voor het goede doel

LKvV

Studenten pleiten voor meer gedeelde huisvesting

Missethoreca

Vierde convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek

ANP

Ondertekening van het Studentenpact

LKvV

Brandbrief aan de minister-president

LKvV

Brandbrief aan kabinet en burgemeesters

DUB

Studentenverenigingen starten landelijke coronacampagne

RTL Nieuws

15 procent meer aanmeldingen bij studentenverenigingen

NRC

Record aantal inschrijvingen bij grote studentenverenigingen

NRC

Studentenverenigingen ook dit jaar bomvol; koepel wil gesprek met gemeentes over uitbreiding

LKvV

Brandbrief aan de minister van Binnenlandse Zaken